Sibirisk Katt

Allmänt: Den Sibiriska katten är stor och kraftig. Honor väger 3,5-5 kg, hanar 6 - 10 kg. Huvud: Passivt och lite längre än det är brett. Pannan är bred och lätt rundad. Kindbenen är välutvecklade och högt ansatta. Nosen är bred och medium lång. Profilen har en svag inbuktning, men inget stop. Hakan är svagt vikande. Huvudet ska ge ett runt intryck.

 

Om allergi: På en del sidor kan man finna uppgifter om att den Sibiriska katten saknar ett protein som kallas FEL-D. Detta protein är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Men det finns ännu inga vetenskapliga bevis på att Sibiriska katten saknar FEL-D. Trots det kan många uppfödare och kattägare världen över med personliga erfarenheter berätta att många allergiker verkar tolerera den Sibiriska katten bättre än många andra kattraser. Man bör dock vara medveten om att allergi är något väldigt individuellt och vad en människa tål kanske en annan blir sjuk av.

 

Öron: Svagt lutade framåt, medium i storlek, öppna i basen och rundade öronspetsar. Svagt lutade framåt med bra bredd mellan dem.

 

Ögon: Stora och lätt ovala. Något snedställda i placering och brett isär. Alla färger är tillåtna, men grönt är att föredra. Ren färg önskas.

 

Kropp: Kroppen ska ge ett rektangulärt intryck med kraftig benstomme, bred bröstkorg och muskulös kraftig nacke.

 

Ben:Medium höga och formar rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda med tofsar mellan tårna.

 

Svans: Medium lång med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.

 

Päls: Mycket tät päls som inte får ligga tätt intill kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.

 

Färg: Alla färger är tillåtna med obegränsat inslag av vitt.